سالها پیش فکر میکردم همین که سرمایه گذار خطر پذیر (VC) یا فرشته سرمایهگذار (Angel) داشته باشیم مشکل استارت آپ های ایرانی حل میشود. بعدها به واسطه کار مربی گری استارتاپ ها و تماس پیوسته با آنها فهمیدم مساله تنها سرمایهگذار نیست (گرچه واجب است).
با تمام وجود دریافتم مساله اصلی ما نبودن اکوسیستم (کامل) استارتاپی است. در نوشته «استارتآپهای بیشتری میخواهید؟ از شیلی یاد بگیرید» به صورت غیر مستقیم اشاره کردم که دولت شیلی همه آن تلاشها و سرمایهگذاری و حمایتها را انجام داده تا اکوسیستم استارتاپی نظیر آنچه در سیلیکون ولی است آنجا شکل بگیرد که خوشبختانه موفق هم بوده است.
از نشانههای یک اکوسیستم سالم و زنده استارتاپی وجود:
– فرهنگ کارآفرینی و ریسکپذیری
– فرهنگ شکست
– درک درست ویژگیهای استارتاپ ها توسط مسولین
– دورههای به روز و مدرن برای استارت آپ ها
– نشستهای دور همی کارآفرینان (هفتگی/ ماهانه، کوچک/ بزرگ)
– سمینارهای انتقال تجربه استارتاپهای موفق
– وجود رخدادهای مختلف برای استارتاپ ها
– وجود شتاب دهندهها (Accelerator).
– وجود افراد و شرکتهای سرمایهگذار
– وجود مربیان و منتورهای خاص استارتآپ ها
– پوشش رسانهای قوی از استارتاپها
همه (یا بیشتر) اینها باید باشد تا اکوسیستمی که لازمه موفقیت کارآفرینان است شکل بگیرد. گرچه نیاز است از جایی شروع شود.
متاسفانه بیشتر کارهایی که تا به حال صورت گرفته سرسری و بدون توجه به این موضوع بوده است.
به بیان دیگر اگر میخواهیم استارتاپهای بیشتر و موفقتری داشته باشیم و در کارآفرینی فناوری موفق باشیم باید به دنبال شکلدهی اکوسیستم باشیم.
برای نمونه بد نیست بررسی اکوسیستم استارتاپی دو شهر تورنتو (اینجا) و بوستون (اینجا) را ببینید.
نظر شما چیست؟
به نظر شما محیط لازم برای موفقیت بیشتر استارتاپها چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
پ.ن: در نوشته بعدی به «تز بولدر برای اکوسیستم های کارآفرینی» میپردازم.
یادآوری: کارگاههای آموزشی من برای استارتاپ ها در همین ماه برگزار میشود، برای اطلاع از زمان و برنامه دقیق، اینجا را ببینید.
می خواهید بار دیگر که مطلبی نوشته شد، آگاه گردید؟ عضو خوراک (feed) این بلاگ شوید. اگر عضو Twitter هستید، میتوانید توییتهای پارسی من درباره استارتاپها را @ghanemzadeh (اینجا) دنبال کنید.
اول از همه باید “رعایت حق معنوی” رو برای ایده ها فرهنگ سازی کرد.
دوم باید یک شهر مناسب برای توسعه و بنای اکوسیستم معرفی کرد.
سوم باید یک زیر ساخت و چارچوب هدفمند برای توسعه اکوسیستم ارائه کرد.
چهارم باید یک تیم دل سوز و کارآمد رو کنار هم قرار داد (برای راه اندازی استار آپ هایی که به سرعت می توانن نمونه های ملموس از استارت آپ ایرانی باشن-من اول از همه میام- تا انگیزه ای برای شروع دیگران باشه.)
[…] غانم زاده از دوستان خوبم، اخیرا در وبلاگ خود به ضرورت شکل دهی اکوسیستم استارتاپ ها در کشور […]
سلام جناب غانم زاده
شما با اکو سیستم فانتازیو http://fantazio.com/accelerator اشنایی دارید؟ من تنها نمونه موجود در ایران را که پیدا کردم همین بود. لطفا اگر شما موارد دیگری را می شناسید در پستی (در صورت آشنایی بیشترتان با این گروه ها همراه با نظر شخصی خودتان درباره نحوه کار ایشان) آن ها را معرفی کنید تا دسترسی به آنها برای استارتاپ ها آسان باشد
آقای اسماعیل زاده.
فانتازیو اکوسیستم نبود بلکه یک شتاب دهنده بود که در نوع خود کاری پیشتاز بود که متاسفانه با توجه به بالغ نبودن فضای کارآفرینی در آن زمان، ادامه پیدا نکرد.
تا آنجا که من اطلاع دارم یکی دو شتاب دهنده در حال شکل گیری است. که من دیروز در جلسه یکی از آنها بودم. برای آشنایی بیشتر اینجا را ببینید:
blog.malayeri.me/?p=218
با تشکر از شما آقای غانم زاده.
افرادی که ایده ای در سردارند و میخواهند آنرا عملی کنند بسیارند، همینطور گه گاه از وجود سرمایه و دیگر منابع چیزی به گوشم میرسد که خودش نوید دهنده است ، اما به نظر میرسد هیچ یک از این بخش ها با یکدیگر مرتبط نیستند یا بین آنها اعتماد سازی نشده است.
تصور میکنم تنها راه برون رفت از وضعیت رکود این است که خودمان دست به کار شویم و درک کنیم چه نیازها و چه منابعی داریم.
با توجه به این که آقای روحانی یکی از اولویتهای اصلیاش را بهبود فضای کسبوکار اعلام کرده، فکر میکنم الان فرصتی هست که اینها به صورت یک پروپوزال همهفهم و قانعکننده مدون شود و در اختیار رسانهها، نمایندگان مجلس و رئیسجمهور قرار بگیرد تا احیاناً لایحهای، طرحی چیزی در این باره تصویب شود، یا لااقل موضوع بیشتر بین سیاستمداران جا بیفتد.
(در ادامهٔ نظر قبلی)
البته منظورم این نیست که برای راهاندازی اکوسیستم استارتاپی منتظر دولت و مجلس و غیره بشویم، ولی فکر میکنم اگر سعی کنیم سیاستمداران لااقل بیشتر دربارهٔ استارتاپها بدانند، سرعت تشکیل این اکوسیستم بالاتر خواهد رفت. حداقلش این است که تصمیمات ضداستارتاپی کمتر گرفته میشود.
بیا برای تهران رو هم بکشیم و هی کاملش کنیم و جاهای خالی رو بنویسیم توش
منظورت رو نفهمیدم شایان جان
ولی اگر منظورت لیست کردن استارتاپهاست که پروژه استارتاپ ژنوم که خودت هم جزوشی هست که.