نظریه‌ی الگوریتمی بازی‌ها

یکی از گرایش‌های نو در کامپیوتر “نظریه‌ی الگوریتمی بازی‌ها” یا Algorithmic Game Theory است. این گرایش که به تازگی طرفداران زیادی هم پیدا کرده یکی از فصل های مشترک کامپیوتر و اقتصاد است و همانگونه که از نامش بر می‌‌آید به جنبه‌های الگوریتمی نظریه‌ بازی‌ها، مکانیسم‌های طراحی شبکه، اقتصاد و طراحی مکانیسم‌ها می‌پردازد و یکی از پرکاربردترین زمینه‌های کامپیوتر است.

برایم جالب بود که یکی از کسانی که در این زمینه کار می‌کند یک ایرانی است: سید وهاب میررکنی مهندسی کامپیوتر خود را از شریف گرفته و دکترا و فوق‌دکترایش را از MIT، وی همچنین برای مایکروسافت و IBM کارکرده است.

هر روز که می‌گذرد جنبه‌های مشترک بیشتری بین کامپیوتر و اقتصاد می‌یابم، برای نمونه “فون نویمان” که ما کامپیوتری‌ها او را از بنیان‌گذاران و نظریه‌پردازان کامپیوتر‌های امروزی می‌دانیم و هنوز هم معماری‌ کامپیوتر‌هایی را که بکار می‌بریم “معماری فون‌ نویمانی” می گوییم، از پایه‌گذاران نظریه بازی‌ها است.

راستی کسانی که می‌خواهند با نظریه بازی‌ها آشنا شوند، نخست فیلم “ذهن زیبا” (A Beautiful Mind) که به فارسی هم دوبله شده است را ببینند، این فیلم بسیار زیبا شرح زندگی “جان نش” ریاضی دان بزرگ است که به خاطر کارهای درخشانش در نظریه بازی‌ها، جایزه نوبل اقتصاد سال 94 را برد. نظریه‌ای بسیار جالب است که در اقتصاد،علوم سیاسی و استراتژیک، مذاکره، مدیریت و کامپیوتر کاربرد فراوان دارد و اگر اشتباه نکنم تا به حال جابزه نوبل را نصیب 7 نفر کرده است، از جمله امسال که جایزه نوبل به خاطر “طراحی مکانیسم‌ها” -یکی از شاخه‌های نظریه‌ی بازی‌ها- نصیب 3 نفر گردید. (پست “چه کسانی اقتصاد را دوست دارند و چه کسانی ندارند!!؟؟” را ببینید.)

تمام کسانی که بر روی “نظریه‌ی الگوریتمی بازی‌ها” کار می‌کنند کامپیوتری هستند و زمینه خوبی برای کار و پژوهش به ویژه در کارشناسی‌ارشد و دکترا است.

به تازگی (یک ماه پیش) کتابی با همین نام “Algorithmic Game Theory ” توسط انتشارات دانشگاه کمبریج چاپ شده که نسخه‌ای از آن از اینجا قابل دریافت است و برای کسانی که می‌خواهند در این باره بیشتر بدانند، بسیار عالی است.

همینطور اگر خواستید درباره چهار نویسنده (ویراستار) کتاب، زمینه‌های پژوهشی و درس‌هایی که ارایه می‌کنند بیشتر بدانید:

Vijay V. Vazirani
Tim Roughgarden
Éva Tardos
Noam Nisan

اگر می خواهید بار دیگری که  مطلبی نوشته شد، آگاه گردید. عضو خوراک (feed) این بلاگ شوید.

7 Responses to “نظریه‌ی الگوریتمی بازی‌ها”

  1. مثل همیشه جامع و مفصل

    ممنون

    (بعد از کلی انتظار کشیدن بالاخره اپدیتیدی :دی)

  2. hisitech

    مرسی …این کتابرو نتونستم دانلود کنم …میشه یه جای دیگه بزاریش مهندس جان …دستت درد نکنه

  3. امیر

    خیلی وقت بود که بلاگت رو ندیده بودم . خیلی لذت بردم . موفق باشی

  4. آخه چرا از ویکی پدیا یه کپی پیست ساده میکنی میزاری تو سایتت بدون اینکه منبع رو ذکر کنی .

  5. دوست گرامی
    اگر به تاریخ نوشتن این مقاله دقت بفرمایید متوجه می‌شوید زمانی که من این مقاله را نوشتم، «نظریه الگوریتمی بازی‌ها» در ویکی‌پدیا مدخل نداشت.
    اگر مطالب با مدخل ویکی‌پدیا یکی است، دوستانی که مطلب را آنجا کپی کرده‌اند باید لینک اینجا به عنوان منبع را می‌گذاشته‌اند.
    در ضمن وقتی کامنت می‌گذارید ایمیل واقعی خود را هم بگذارید.

  6. neda abedi

    سلام لطفا اگه در مورد کاربرد تئوری بازیها در سیستم های هوشمند هم مطلبی دارید به اشتراک بگذارید.من خیلی به این مطلب احتیاج دارم اما نمیتونم چیزی پیداکنم
    با تشکر

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>